Netbeheerders

Er zijn twee grote partijen die ervoor zorgen dat u als consument, bedrijf of organisatie energie kunt gebruiken. Ten eerste is er de energieleverancier, hierbij sluit u een energiecontract af. De energieleverancier is echter niet de partij die voor het daadwerkelijke energietransport zorgt. Hiervoor zijn er in Nederland netbeheerders actief.

MEER INFORMATIE

Energieleveranciers

Energieleveranciers regelen alle administratieve zaken, zoals de energierekening, en de netbeheerder is verantwoordelijk voor het daadwerkelijke transport van gas en stroom naar Nederlandse huishoudens. Hieronder vallen taken als:

  • het aanleggen van leidingen
  • het transporteren van de stroom en het gas
  • het aansluiten van (slimme) meters
  • het registreren van aansluitingen

Wie is mijn netbeheerder?

Er zijn twee organisaties die verantwoordelijk zijn voor ons landelijke energienetwerk: de Nederlandse Gasunie beheert het gasnetwerk en TenneT beheert de hoogspanningselektriciteit. Daarnaast zijn er een aantal regionale netbeheerders dat het regionale transport regelt. Het is niet mogelijk om zelf te bepalen wie uw netbeheerder is. Er is een verdeling van tien regio`s en iedere regio valt onder een bepaalde netbeheerder. Aan de hand van uw postcode wordt er daarom een netbeheerder aan u toegewezen. Op de website Eancodeboek.nl kunt u aan de hand van uw persoonlijke gegevens achterhalen wie uw netbeheerder is.

Kosten voor netbeheer

Het gebruiken van het elektriciteitsnet kost geld en de netbeheerder brengt hier dan ook een bedrag voor in rekening. Dit is een vast bedrag dat u maandelijks betaalt via uw energieleverancier.

U kunt op de energierekening en in het energiecontract dan ook een bedrag terugvinden dat `de netwerkkosten` heet. Uw energieleverancier verrekent deze kosten aan de netbeheerder en hier heeft u dus zelf geen werk aan. Het bedrag aan netwerkkosten dat u betaalt wordt gereguleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en is aan een maximum verbonden.

Regiotoeslag

Niet iedereen in Nederland betaalt dezelfde prijs voor het transport van gas. Dit komt door de regiotoeslag. Het gas dat wij in Nederland gebruiken wordt gewonnen in Groningen en vervolgens door het land getransporteerd. Hoe verder u van Groningen vandaan woont, hoe langer en hoe duurder dit transport is. De regiotoeslag die u moet betalen gaat dan omhoog. Het betalen van de regiotoeslag is verwerkt in de gasprijzen per postcode. De kosten van netbeheer voor elektriciteit zijn voor iedereen in Nederland gelijk.